Sos Hollandaise

porcje
porcje
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Odłóż 2 łyżki śmietany sojowej (dla 2 osób) a resztę wraz z margaryną wlej do garnka i zagotuj. Dodaj musztardę, sól i kilka kropel soku z cytryny i spróbuj (uważaj przy dodawaniu musztardy, w zależności od rodzaju i ostrości - maksymalnie pół łyżeczki). Następnie wcześniej odłożone dwie łyżki śmietany zmieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do sosu i zagotuj. Wsyp mąkę sojową, po czym dodaj kurkumę, sok z agawy i płatki drożdżowe i wszystko razem dobrze wymieszaj. Jeśli potrzeba - dodaj jeszcze trochę soli Kala Namak. Chwilę jeszcze gotuj, spróbuj , bardziej dopraw, jeśli potrzeba i gotowe!
  2. Sos Hollandaise pasuje wyśmienicie do szparagów - jest to klasyk. Możesz go również z powodzeniem serwować z gotowanymi ziemniakami, brokułami lub kalafiorem.

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt – Rieke Petter (Instagram: Paralipomena)

Foto © HLPhoto - Fotolia

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa