porcje |
porcje –
Składniki
- 250 ml śmietany sojowej sojacousine
- 125 g margaryny roślinnej wegańska
- 1/2 łyżeczki musztardy średnio-ostra
- szczypta soli
- 1 cytryna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki sojowej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- szczypta soli Kala Namak nadaje potrawie smak jajka
Składniki
|
Przygotowanie
- Odłóż 2 łyżki śmietany sojowej (dla 2 osób) a resztę wraz z margaryną wlej do garnka i zagotuj. Dodaj musztardę, sól i kilka kropel soku z cytryny i spróbuj (uważaj przy dodawaniu musztardy, w zależności od rodzaju i ostrości - maksymalnie pół łyżeczki). Następnie wcześniej odłożone dwie łyżki śmietany zmieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do sosu i zagotuj. Wsyp mąkę sojową, po czym dodaj kurkumę, sok z agawy i płatki drożdżowe i wszystko razem dobrze wymieszaj. Jeśli potrzeba - dodaj jeszcze trochę soli Kala Namak. Chwilę jeszcze gotuj, spróbuj , bardziej dopraw, jeśli potrzeba i gotowe!
- Sos Hollandaise pasuje wyśmienicie do szparagów - jest to klasyk. Możesz go również z powodzeniem serwować z gotowanymi ziemniakami, brokułami lub kalafiorem.
© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt – Rieke Petter (Instagram: Paralipomena)
Foto © HLPhoto - Fotolia