porcje – Czas przygotowania około 55minut |
porcje – Czas przygotowania około 55minut
Składniki
- 2 słodkie ziemniaki
- 3 marchewki
- 3 pasternaki
- 2 buraki okrągłe
- 2 jabłka
- 2 cukinie
- oliwa z oliwej
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- curry
- włoskie zioła
Składniki
|
Przygotowanie
- Obierz warzywa i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Tak pokrojone warzywa wrzuć do miski i wysmaruj oliwą. Teraz obsyp je solą, pieprzem, papryką w proszku, curry i ziołami włoskimi i dobrze wymieszaj. Po czym rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uważaj przy tym, aby były od siebie oddzielone, w przeciwnym razie nie będą chrupiące.
- Nagrzej piekarnik do około 140 stopni i piecz chipsy około 50 minut. Jednakże sprawdzaj co kilka minut piekarnik, gdyż poszczególne warzywa upieką się w różnym czasie. Niektóre mogą być już wcześniej gotowe - wyjmij je wtedy z piekarnika. Pozostałe czyli niegotowe piecz dłużej. Poza tym każdy piekarnik jest inny. W czasie pieczenia chipsów otwieraj od czasu do czasu drzwi od piekarnika, aby wilgoć z warzyw się wydostała.
- Dodatkowa wskazówka: takie chipsy możesz zrobić również z innych warzyw, jak: oberżyna, dynia czy topinambur.
Ten przepis na Warzywne chipsy został stworzony na potrzeby fundacji: Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt.
Foto © sarsmis - Shutterstock