Warzywne chipsy

porcje Czas przygotowania około 55minut
porcje Czas przygotowania około 55minut
Przygotowanie
  1. Obierz warzywa i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Tak pokrojone warzywa wrzuć do miski i wysmaruj oliwą. Teraz obsyp je solą, pieprzem, papryką w proszku, curry i ziołami włoskimi i dobrze wymieszaj. Po czym rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uważaj przy tym, aby były od siebie oddzielone, w przeciwnym razie nie będą chrupiące.
  2. Nagrzej piekarnik do około 140 stopni i piecz chipsy około 50 minut. Jednakże sprawdzaj co kilka minut piekarnik, gdyż poszczególne warzywa upieką się w różnym czasie. Niektóre mogą być już wcześniej gotowe - wyjmij je wtedy z piekarnika. Pozostałe czyli niegotowe piecz dłużej. Poza tym każdy piekarnik jest inny. W czasie pieczenia chipsów otwieraj od czasu do czasu drzwi od piekarnika, aby wilgoć z warzyw się wydostała.
  3. Dodatkowa wskazówka: takie chipsy możesz zrobić również z innych warzyw, jak: oberżyna, dynia czy topinambur.

Ten przepis na Warzywne chipsy został stworzony na potrzeby fundacji: Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt.

Foto © sarsmis - Shutterstock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa