Składniki
Fattoush:
- kilka liści sałaty
- garść rukoli
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- świeże listki mięty
- chlebek pita
- 1/3 szklanki oliwy lub inny dobrej jakości olej
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- sól
Składniki
Fattoush:
|
Przygotowanie
Fattoush:
- Sałatę i rukolę porwij na niewielkie kawałki. Ogórka i pomidora pokrój w kostkę, rzodkiewki w półplasterki. Szczypiorek i listki mięty posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Na dressing: do oliwy dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z sałatką.
Zatar:
- Sezam upraż na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Możesz od razu podwoić lub potroić składniki, aby mieć gotową mieszankę przyprawową do sałatek (i nie tylko).
- Gotową sałatkę ułóż na talerzach, na górze ułóż kawałki chlebka pita i posyp zatarem.
Ten przepis na Sałatkę Fattoush z zatarem pochodzi z blogu vege z miłością.
Foto © vege z miłością.