Składniki
Springrolls:
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- 100 g makaronu ryżowego
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- kilka grzybów mun
- kilka glonów wakame
- święża mięta
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Sos:
- sok z 2 limonek
- 1 kawałek imbiru około 2 cm
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki
Springrolls:
Sos:
|
Przygotowanie
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i posiekaj na około 5-centymetrowe kawałki. Grzyby mun ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i drobno posiekaj. Glony namocz w wodzie przez około 15 minut, aż znacznie zwiększą objętość i staną się zielone. Odcedź i drobno posiekaj. Kapustę poszatkuj, marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Listki mięty drobno pokroić. W dużej misce wymieszać makaron ryżowy, kapustę, marchewkę, grzyby, glony i listki mięty. Doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby pieprzem i solą.
- Arkusz papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie i delikatnie przełóż na talerz. Na papier wyłóż około 2 łyżki farszu i zawiń, zaczynając od złożenia boków, a następnie rolując (podobnie jak krokiety). Tak samo postąp z pozostałymi arkuszami. Gotowe spring rollsy przełóż na talerz i przykryj ściereczką.
- Przygotuj sos: do wyciśniętego z limonek soku dodaj starty na drobnych oczkach imbir, rozgnieciony ząbek czosnku, syrop klonowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszaj. Gotowe spring rollsy zanurzaj w sosie i smacznego!
Ten przepis na Springrolls pochodzi z blogu vege z miłością.
Foto © Canva