Składniki
- 300 g słonecznika łuskanego
- 1 pęczek rzodkiewek około 10 kulek bez liści
- sok z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli najlepiej najpierw użyj połowę i ewentualnie dosól w razie potrzeby
Składniki
|
Przygotowanie
- Słonecznik przepłucz na sicie i umieść w blenderze, wyciśnij do słonecznika sok z cytryny. Rzodkiewki umyj, pokrój na połówki albo ćwiartki, wrzuć do słonecznika, dodaj sól i wszystko razem zblenduj na pastę.
- Dodatkowa wskazówka: dzięki temu, że w procesie produkcji została pominięta woda, pasta jest dość gęsta, ale od rzodkiewek i soku z cytryny wystarczająco wilgotna. Dobrze smaruje się na pieczywie i nie rozmacza go, więc świetnie nadaje się do smarowania bułek do szkoły czy pracy.
Ten przepis na Pastę z rzodkiewek i słonecznika pochodzi z blogu Wszystko jest w głowie.
Foto © Arkadiusz Fajer - Adobe Stock