litr – Czas przygotowania około 30minut |
litr – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Lody:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 2/3 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Chrupki:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Składniki
Lody:
Chrupki:
|
Przygotowanie
Przygotowanie bazy:
- Wszystkie składniki na lody dodaj do małego rondelka z grubym dnem, kiedy zacznie się gotować zmniejsz ogień i gotuj 3 – 5 minut ciągle mieszając. Masa powinna mieć beżowy kolor i być lekko gęsta. Gotową masę przelej do pudełka na lody (najlepsze będzie plastikowe) i schłodź na blacie przez godzinę. Po godzinie przełóż je na kolejną godzinę do schłodzenia w lodówce.
Chrupki orzechowe:
- Do pojemniczka blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na pastę, gotową pastę przełóż na kawałek papieru do pieczenia. Prostokątny kawałek papieru zegnij na pół, otwórz, do środka włóż pastę i przy pomocy wałka lub dłoni rozprasuj pastę między papierem na gruby na 1 cm prostokąt. Odłóż do zamrażarki na godzinę, następnie wyjmij i tuż przed mrożeniem lodów posiekaj nożem na grube okruchy.
Mrożenie:
- Do schłodzonych w lodówce lodów wsyp połowę orzechowych chrupek, resztę włóż z powrotem do zamrażarki. Masę wymieszaj trzepaczką i włóż do zamrażarki – od tego czasu co godzinę przez 6 godzin wyjmuj lody i mieszaj zamarzającą masę łyżką, zaczynając od brzegów, tam lody zamarzają najszybciej. Im lepiej i dokładniej będzie pomieszana masa, tym lepsze będą lody. Po ostatnim mieszaniu posyp lody pozostałymi orzechowymi chrupkami, krótko schłodź i serwuj.
- Dodatkowe wskazówki: jeśli lody będą dłużej stały w zamrażarce, należy wyjąć je 10 – 15 minut przed podaniem i gałkować przy pomocy łyżki, zamaczanej w kubku z czystą, gorącą wodą. Na początku będą bardzo twarde, ale po kwadransie w temperaturze pokojowej bez problemu dadzą się gałkować gorącą łyżką do lodów. Przetrzymując lody w zamrażarce przez kilka tygodni, warto ustawić poziom mrożenia na średni lub minimalny – im niższa będzie temperatura w zamrażarce, tym łatwiej będzie je gałkować.
Ten przepis na Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Jadłonomia.