blacha – Czas przygotowania około 15minut plus godzina na wyrośnięcie ciasta |
blacha – Czas przygotowania około 15minut plus godzina na wyrośnięcie ciasta
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki cukru biały lub brązowy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczania dłoni
Składniki
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie ze sobą. Palce natłuść oliwą, żeby ciasto się nie lepiło. Uformuj dużą kulę. Przykryj miskę natłuszczoną folią aluminiową lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.*
- Jak ciasto już wyrośnie przełóż je na blachę lub stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj lub uformuj palcami placek do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 220 C.
- Posmaruj sosem pomidorowym i posyp ulubionymi dodatkami. Piecz pizzę w piecyku przez 15-20 minut.
*Porady: Zamiast drożdży świeżych można użyć drożdży suchych instant według przelicznika 7 g drożdży suchych = 25 g drożdży świeżych. Można też użyć mąki żytniej lub innej pełnoziarnistej, ale jako dodatek, np. 3 szklanki mąki pszennej i 1 mąki żytniej, ciasto lepiej rośnie na mące pszennej. Jeśli ciasto nie wyrasta, warto dodać trochę więcej cukru- drożdże je lubią.
Ten przepis na ciasto na pizzę został opracowany na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto © Olga Nayashkova – Shutterstock