foremka – Czas przygotowania około 5minut plus 35 minut pieczenie |
foremka – Czas przygotowania około 5minut plus 35 minut pieczenie
Składniki
- 3 banany bardzo dojrzałe
- 3 daktyle
- 250 g płatków owsianych w razie potrzeby bezglutenowe
- 1 opakowanie proszku do pieczenia 15 g.
- 250 ml mleka roślinnego
- cynamon
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Płatki owsiane zmiel na mąkę w blenderze lub w młynku do kawy. Wymieszaj je w dużej misce z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.
- Banany, daktyle i mleko zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli daktyle są za twarde dobrze jest je namoczyć w wodzie przez pół godziny.
- Do suchych składników dodaj puree z bananów i daktyli i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt suche, wystarczy dodać trochę mleka.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 35 minut.
- Wskazówka: Możesz dostosować ciasto do swoich potrzeb. Płatki owsiane możesz zastąpić na przykład mąką migdałową lub kasztanową lub dodać do ciasta pokruszone orzechy, kawałki czekolady lub trochę kakao w proszku.
Ten przepis na chlebek bananowy został opracowany na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto © Brent Hofacker - Adobe Stock