Chlebek bananowy

foremka Czas przygotowania około 5minut plus 35 minut pieczenie
foremka Czas przygotowania około 5minut plus 35 minut pieczenie
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę w blenderze lub w młynku do kawy. Wymieszaj je w dużej misce z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.
  2. Banany, daktyle i mleko zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli daktyle są za twarde dobrze jest je namoczyć w wodzie przez pół godziny.
  3. Do suchych składników dodaj puree z bananów i daktyli i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli ciasto jest jeszcze zbyt suche, wystarczy dodać trochę mleka.
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 35 minut.
  5. Wskazówka: Możesz dostosować ciasto do swoich potrzeb. Płatki owsiane możesz zastąpić na przykład mąką migdałową lub kasztanową lub dodać do ciasta pokruszone orzechy, kawałki czekolady lub trochę kakao w proszku.

Ten przepis na chlebek bananowy został opracowany na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto © Brent Hofacker - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa