porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 15-20 daktyli jeśli dacie aż 20 daktyli, budyń będzie naprawdę słodki jak czekoladowy pudding
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju z pestek winogron, kokosowego lub innego delikatnego w smaku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Składniki
|
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
- W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Jadłonomia.