porcje – Czas przygotowania około 40minut |
porcje – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 170 g Quinoa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub więcej do smaku
- 350 g czarnej fasoli może być też czerwona
- 3 łyżki białego octu winnego
- 400 ml wywaru warzywnego
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 awokado
- pestki dyni opcjonalnie
Salsa brzoskwiniowa
- 200 g pomidorów
- 1 chili zielone = łagodne, czerwone = ostrzejsze
- 1/2 limonki lub więcej, do smaku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 brzoskwinie możliwie jak najbardziej dojrzałe
- 1/2 pęczka kolendry
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
Salsa brzoskwiniowa
|
Przygotowanie
- W rondlu rozgrzej ⅓ oleju i dodaj quinoa i podpraż przez 2-3 minuty. Dodaj kminek i pieprz cayenne, wymieszaj i zalej wywarem warzywnym. Zamknij pokrywkę i gotuj quinoa na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziarna zaczną pękać. Wówczas quinoa jest ugotowana (woda powinna zostać całkowicie wchłonięta), możesz lekko wymieszać i odstaw do ostygnięcia.
- Aby przygotować salsę, pokrój pomidory i brzoskwinie w kostkę, drobno posiekaj cebulę i kolendrę. Posiekaj chili usuwając wewnętrzne ścianki (zawierają one najwięcej ostrego smaku) lub posiekaj je w całości. Wyciśnij limonkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami salsy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ostudzoną quinoa wymieszaj z fasolą, octem i oliwą. Następnie dodaj salsę i dopraw sałatkę solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Umyj sałatę rzymską, usuń skórkę i pestkę z awokado i pokrój je w kostkę. Sałatkę podawaj na liściach sałaty, a na wierzchu ułóż awokado (opcjonalnie można podawać z pestkami dyni).
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie"
Zdjęcie © Nata-Vkusidey — Adobe Stock