porcji – Czas przygotowania około 30minut |
Składniki
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Czekoladę posiekaj i dodaj do małego rondelka razem z olejem kokosowym lub roślinną margaryną oraz kawą, podgrzewaj na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
- W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksuj aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblenduj na gładką masę.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewaj czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką lub łyżką.
- Na koniec posiekaj orzechy, a czekoladę połam na kawałki. Orzechy dodaj do ciasta i ponownie krótko wymieszaj. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta połóz połamaną czekoladę, włóż do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Ostudź i pokrój na małe porcje.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Jadłonmia.