muffinek |
muffinek –
Składniki
Ciasto
- 120 g maki owsianej
- 120 g pełnoziarnistej mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu świeży i drobno posiekany
- 90 g margaryny roślinnej
- 60 ml mleka roślinnego niesłodzone
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
- 400 g jedwabistego tofu inaczej silkentofu lub seidentofu
- 20 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczana
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta Kala Namak
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule drobno posiekane
- 1 szczypior pokrojony na drobne krążki
- 1 papryka czerwona, bardzo drobno pokrojona
- 50 g wegańskiego sera do pizzy np. Wilmersburger
Składniki
Ciasto
Nadzienie
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto razem zmieszaj i wyrób z nich ciasto i odstaw do lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem.
- Tofu, mąkę, kurkumę, Kala Namak, sól i pieprz razem zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i jeszcze w razie potrzeby dopraw.
- Cebulę zeszklij na patelni, dodaj por, paprykę i wszystko razem wymieszaj i chwilę podsmaż, następnie odstaw by wystygło. Ciasto ułóż w natłuszczone foremki na muffinki i uformuj krawędzie.
- Wszystkie składniki nadzienia razem wymieszaj (najlepiej na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, por i paprykę) i dodaj ser. Tak przygotowane nadzienie nałóż do foremek (już wyłożonych ciastem). W przypadku, gdy zostało jeszcze nadzienia możesz je ponownie chwilę na patelni podsmażyć i i zrobić z tego kruszonkę.
- Muffinki dodatkowo posyp serem przed wstawieniem do piekarnika a następnie piecz około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na Quiche-Muffinki jest autorstwa Willmersburger/Verena Geduldig i ukazał się w książce»Vegan rockt! Muffins und Cupcakes« (Edition Lempertz).
Foto © Wilmersburger/Verena Geduldig