blacha – Czas przygotowania około 60minut |
blacha – Czas przygotowania około 60minut
Składniki
- 320 g mąki np. orkiszowa
- 240 g cukru trzcinowego ciemny, najlepiej Muscovado
- 240 g cukru trzcinowego jasny, najlepiej Muscovado
- 120 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 150 g masła orzechowego
- 225 ml wody
- 225 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
- 2 łyżki wanilii w proszku
- 80 g gorzkiej czekolady w temperaturze pokojowej lub cieplejsza
- lód waniliowy wegański
Składniki
|
Przygotowanie
- Wrzuć do miksera mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól i wszystko razem dobrze wymieszaj. Dodaj do tego jedną łyżkę masła orzechowego, wodę, olej, wanilię w proszku i czekoladę i razem zmiksuj aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozsmaruj.
- Pozostałość masła orzechowego lekko podgrzej i za pomocą łyżki rozsmaruj po wierzchu ciasta.
- Piecz brownie w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (ewentualnie według uznania dłużej)
- Pokrój brownie na równe kawałki i serwuj z gałką lodu waniliowego. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Ten filmik pokazuje krok po kroku, jak zrobić te brownie:
Ten i wiele innych przepisów oraz filmiki do nich znajdziesz na stronie BOSH!
Foto: © Dani Vincekk – Shutterstock