Szpinak: zdrowy i wszechstronny

Przez wiele lat szpinak niesłusznie okryty był złą sławą i uznawany za jedno z najgorszych warzyw z czasów dzieciństwa. Najwyższy pora, aby go odczarować. Korzystając z trwającego od kwietnia do listopada sezonu na szpinak, chcielibyśmy przekonać Cię, że to ciemnozielone warzywo liściaste jest nie tylko niezwykle zdrowe, ale i bardzo smaczne. Podpowiadamy również, o czym należy pamiętać podczas jego przechowywania i przygotowywania.

Szpinak pełen składników odżywczych!

Szpinak składa się w 91% z wody. Dzięki temu to ciemnozielone warzywo liściaste jest wyjątkowo niskokaloryczne, ale jednocześnie pełne cennych składników, takich jak witaminy B1, B2 i B3, witamina C, E i K (tak ważna dla zdrowych kości). Szpinak dostarcza organizmowi także wielu składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Antyoksydanty zawarte w szpinaku przeciwdziałają starzeniu się komórek i mogą chronić przed chorobami przewlekłymi. Zawarty w szpinaku błonnik pokarmowy wspomaga również trawienie.

Szpinak zawiera także wiele rodzajów karotenoidów. Składniki te mają działanie przeciwzapalne i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz schorzeń związanych z wiekiem. Możliwe jest nawet, że dzięki spożywaniu tych roślinnych metabolitów wtórnych można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Ponadto z zawartego w szpinaku beta-karotenu organizm ludzki pozyskuje witaminę A.

Komu zaleca się spożywanie szpinaku w niewielkich ilościach

Wysoka zawartość wapnia i szczawianów może sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych, szczególnie w przypadku osób z predyspozycjami do ich powstawania. Dlatego osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej powinny ograniczyć spożycie tego warzywa.

Prawidłowe przechowywanie i przygotowanie szpinaku

Kupując szpinak należy zwrócić uwagę na to, aby liście nie miały żółtych plamek i były soczyście zielone. Szpinak najlepiej przechowywać w pojemniku na warzywa w lodówce i owinąć go w wilgotny ręcznik papierowy. Pozwoli to zachować świeżość przez długi czas. Mrożony szpinak nie powinien być ponownie zamrażany po rozmrożeniu.

Najbardziej wartościowe składniki odżywcze pozostają zachowane, gdy szpinak jest spożywany na surowo lub krótko blanszowany. Oczywiście można go również gotować lub piec.

Ponieważ niektóre składniki odżywcze, takie jak witamina A, są rozpuszczalne w tłuszczach, w celu zapewnienia optymalnego wchłaniania w trakcie przygotowywania posiłków, należy stosować dodatek tego składnika. Warto również pamiętać, że witamina C ułatwia optymalne przyswajanie żelaza przez organizm. Zaleca się na przykład skropienie potrawy odrobiną soku z cytryny podczas jej podawania. Należy jednak zachować ostrożność – ze względu na to, że witamina C jest wrażliwa na ciepło, składnik ten należy zawsze dodawać na końcu.

Szpinak i azotany

Szpinak absorbuje azotany z gleby i nawozów. Azotan sam w sobie jest nieszkodliwy dla organizmu człowieka, ale podczas obróbki może zostać przekształcony w azotyn. Azotyny z kolei mogą mieć działanie rakotwórcze. Jeśli zastosujesz się do poniższych zaleceń, możesz bez obaw jeść szpinak, również w wersji na ciepło. Po pierwsze warzyw liściastych nie należy gotować ani trzymać w cieple przez dłuższy czas, ponieważ długotrwałe ciepło sprzyja tworzeniu się azotynów. Z tego powodu szpinak – zarówno ugotowany, jak i surowy – należy zawsze przechowywać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Ponadto warto usunąć łodygi z grubych liści szpinaku, ponieważ magazynują one największe ilości azotanów.

Przepisy na szpinak na każdy gust

Młode liście szpinaku zwane często “baby”, które są dostępne zwłaszcza na początku sezonu, są delikatniejsze i doskonale nadają się do jedzenia na surowo. W naszej kolorowej sałatce makaronowej z dynią i fetą, szpinak baby świetnie sprawdza się jako świeży dodatek do dania.

Szczególnie polecamy również lasagne z dodatkiem szpinaku i pieczarek z ziołami. To danie to esencja komfort foodu – cudownie przenikające się smaki wszystkich składników sprawiają, że posiłek zamienia się w sycącą ucztę dla podniebienia.

Deser z dodatkiem szpinaku? A dlaczego nie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tort leśny mech – soczyście zielony biszkopt z kremowym nadzieniem zachwyci każdego smakosza słodkości. 

Aby znaleźć więcej przepisów na pyszne potrawy ze szpinakiem, wystarczy użyć funkcji wyszukiwania w naszej bazie przepisów, wpisując słowo kluczowe „szpinak„.

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa