porcji – Czas przygotowania około 30minut |
porcji – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 80 g
- 2 szklanki mleka roślinnego najlepiej sojowego
- 4-6 łyżek cukru pudru
- 1 kostka roślinnej margaryny 250 g
Składniki
|
Przygotowanie
- Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka, dodaj cukier i zagotuj. W międzyczasie do miseczki wsyp budyń (proszek), dodaj pół szklanki mleka i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
- Do gotującego się mleka wlej zawartość miseczki, mieszając intensywnie. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Margarynę przełóż do miski i dobrze ubij mikserem, aż będzie puszysta. Dodawaj po jednej łyżeczce ostudzonego budyniu cały czas miksując, aż powstanie gładki krem. Gdyby był za mało słodki można dodać cukru pudru.
Wegański krem na bazie budyniu to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek idealny do roślinnego tortu, babeczek, karpatki czy tarty.