porcja – Czas przygotowania około 5minut |
porcja – Czas przygotowania około 5minut
Składniki
- 2 puszki ciecierzycy
- 150 g gorzkiej czekolady
Składniki
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
- Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, przepłucz po bieżącą wodą i odcedź. Rozłóż odsączoną ciecierzycę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciecierzycę przez 50-60 minut. Od czasu do czasu otwieraj drzwiczki piekarnika, aby umożliwić ujście powstałej wilgoci. Po upieczeniu ciecierzyca powinna być całkowicie sucha.
- W małym rondelku lub misce połam czekoladę na duże kawałki i po prostu dodaj gorącą ciecierzycę. Czekolada powinna rozpuścić się pod wpływem gorącej ciecierzycy. Wszystko razem wymieszaj, a następnie łyżką uformuj na papierze do pieczenia małe porcje. Ostudź, a natepnie przechowuj w lodówce.
- Wskazówka: do smaku można również użyć też białej wegańskiej czekolady.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Ruthann Hiner - Shutterstock