porcje – Czas przygotowania około 40minut |
porcje – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 200 g maąki pszennej
- 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 25 sztuk śliwek
- cynamon
- wegański jogurt opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i ugotuj (bez dodatku soli). Lekko przestudzone przepuść przez praskę lub bardzo dobrze rozgnieć i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków dodaj obie mąki i olej. Zagnieć ciasto.
- Śliwki rozkrój, ale nie całkiem, tylko tak, aby móc wyjąć pestkę. W miejsce pestki wsyp odrobinę cynamonu.
- Z ciasta uformuj rulon i pokrój go na 25 części. Każdą część lekko rozpłaszcz i włóż na jej środek całą śliwkę i dobrze sklej całość w kulkę.
- Zagotuj wodę w garnku lekko ją soląc. Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj – od wypłynięcia przez 2-3 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z wegańskim jogurtem.