Knedle ze śliwkami

porcje Czas przygotowania około 40minut
porcje Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj (bez dodatku soli). Lekko przestudzone przepuść przez praskę lub bardzo dobrze rozgnieć i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków dodaj obie mąki i olej. Zagnieć ciasto.
  2. Śliwki rozkrój, ale nie całkiem, tylko tak, aby móc wyjąć pestkę. W miejsce pestki wsyp odrobinę cynamonu.
  3. Z ciasta uformuj rulon i pokrój go na 25 części. Każdą część lekko rozpłaszcz i włóż na jej środek całą śliwkę i dobrze sklej całość w kulkę.
  4. Zagotuj wodę w garnku lekko ją soląc. Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj – od wypłynięcia przez 2-3 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z wegańskim jogurtem.
Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa