osoby |
osoby –
Składniki
- 500 g chleba pokrojonego na małe kawałki lub pokrojonej bułki
- 2 małe ziemniaki dzień wcześniej ugotowane
- 1 garść liści pokrzywy młodej, umytej
- 125 ml mleka sojowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa starta
- bułka tarta do obtaczania
- olej
Składniki
|
Przygotowanie
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz podgrzej w garnku mleko sojowe i wrzuć kawałki chleba (bułki). Obierz cebulę, posiekaj na małe kawałeczki i dodaj do masy chlebowej. Ugotowane w przeddzień ziemniaki obierz, zetrzyj i dorzuć do masy. Liście pokrzywy posiekaj i też dodaj do pozostałych składników. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wszystko razem dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę by wszystkie smaki się dobrze przeniknęły.
- Teraz uformuj mokrymi rękami 8 do 10 podobnej wielkości knedle. Ułóż je na pokrytej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie podgrzej trochę oleju na patelni. Wyjmij knedle z piekarnika, mokrymi rękoma w razie potrzeby popraw ich kształt, obtocz w bułce tartej i podsmaż na patelni aż do uzyskania złotego koloru. Wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy i serwuj na gorąco.
Dodatkowa wskazówka
Jeśli nie jest to pora roku, kiedy można zerwać młode liście pokrzywy, możesz zastąpić je szpinakiem lub czosnkiem niedźwiedzim (świeżym lub mrożonym).
Ten przepis pochodzi z książki »Vegane Hausmannskost«, autorki: Daniela Friedl (Freya Verlag).
Foto © Daniela Friedl