Pieczone knedle z pokrzywą

osoby
osoby
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz podgrzej w garnku mleko sojowe i wrzuć kawałki chleba (bułki). Obierz cebulę, posiekaj na małe kawałeczki i dodaj do masy chlebowej. Ugotowane w przeddzień ziemniaki obierz, zetrzyj i dorzuć do masy. Liście pokrzywy posiekaj i też dodaj do pozostałych składników. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wszystko razem dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę by wszystkie smaki się dobrze przeniknęły.
  2. Teraz uformuj mokrymi rękami 8 do 10 podobnej wielkości knedle. Ułóż je na pokrytej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie podgrzej trochę oleju na patelni. Wyjmij knedle z piekarnika, mokrymi rękoma w razie potrzeby popraw ich kształt, obtocz w bułce tartej i podsmaż na patelni aż do uzyskania złotego koloru. Wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy i serwuj na gorąco.

Dodatkowa wskazówka

Jeśli nie jest to pora roku, kiedy można zerwać młode liście pokrzywy, możesz zastąpić je szpinakiem lub czosnkiem niedźwiedzim (świeżym lub mrożonym).


Ten przepis pochodzi z książki »Vegane Hausmannskost«, autorki: Daniela Friedl (Freya Verlag).

Foto © Daniela Friedl

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa