porcje |
porcje –
Składniki
- 200 g kaszy bulgur
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 15 oliwek kalamata około
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki
|
Przygotowanie
- Bulgur ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 min). W czasie, gdy bulgur się gotuje, pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika na opcję grill na ok. 10 min (pomidorki mają się lekko zarumienić i popękać).
- Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaj poszatkowany czosnek. Chwilę smaż, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie wlej passatę. Wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę smaż.
- Do garnka z ugotowaną bulgur dodaj passatę z cebulą i czosnkiem. Wrzuć poszatkowaną bazylię i drobno pokrojone oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Na talerzach ułóż bulgur, a na niej upieczone pomidorki koktajlowe. Całość ozdób listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Ten przepis na Bulgur z pomidorami pochodzi z blogu True Taste Hunters.
Foto © True Taste Hunters.