Składniki    
                - 300 g czerwonej kapusty
 - 1 cebula
 - 1-3 łyżki suszonych pomidorów posiekane, wcześniej namoczone w wodzie lub odciśnięte z oliwy
 - 1-2 łyżki natki pietruszki drobno posiekana
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 1 łyżeczka octu balsamicznego
 - 1,5 łyżeczki syropu klonowego
 - pieprz
 - sól
 
| 
             
        Składniki     
                
  | 
                                
        Przygotowanie    
                - Czerwoną kapustę cienko poszatkuj, włóż do garnka, dolej odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i duś pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
 - W międzyczasie obierz, pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.
 - Następnie ugotowaną kapustę odcedź (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włóż z powrotem do garnka. Dodaj do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszaj razem w małej miseczce i wlej do kapusty. Całość wymieszaj. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem.
 - Dodatkowa wskazówka: bez oliwy (oleju) i syropu klonowego sałatkę można jeść na poście Dr Ewy Dąbrowskiej.
 
Tan przepis na Sałatkę z czerwonej kapusty pochodzi z blogu ammniam.
Foto © Canva