Surówka z czerwonej kapusty

Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Czerwoną kapustę cienko poszatkuj, włóż do garnka, dolej odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i duś pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
  2. W międzyczasie obierz, pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.
  3. Następnie ugotowaną kapustę odcedź (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włóż z powrotem do garnka. Dodaj do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszaj razem w małej miseczce i wlej do kapusty. Całość wymieszaj. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Dodatkowa wskazówka: bez oliwy (oleju) i syropu klonowego sałatkę można jeść na poście Dr Ewy Dąbrowskiej.

Tan przepis na Sałatkę z czerwonej kapusty pochodzi z blogu ammniam.

Foto © Canva

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa