Składniki
- 300 g czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1-3 łyżki suszonych pomidorów posiekane, wcześniej namoczone w wodzie lub odciśnięte z oliwy
- 1-2 łyżki natki pietruszki drobno posiekana
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego
- pieprz
- sól
Składniki
|
Przygotowanie
- Czerwoną kapustę cienko poszatkuj, włóż do garnka, dolej odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i duś pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie obierz, pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.
- Następnie ugotowaną kapustę odcedź (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włóż z powrotem do garnka. Dodaj do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszaj razem w małej miseczce i wlej do kapusty. Całość wymieszaj. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodatkowa wskazówka: bez oliwy (oleju) i syropu klonowego sałatkę można jeść na poście Dr Ewy Dąbrowskiej.
Tan przepis na Sałatkę z czerwonej kapusty pochodzi z blogu ammniam.
Foto © Canva