Świąteczny jagielnik piernikowy

osób Czas przygotowania około 35 minut
osób Czas przygotowania około 35 minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane i orzechy upraż na suchej patelni. Daktyle lub śliwki gotuj na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  2. W malakserze umieść orzechy, płatki owsiane, daktyle lub śliwki, 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego i blanduj, aż powstanie plastyczna masa. Masą wyłóż tortownicę ( ok. 21 cm) wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłucz wodą. Dolej 4 filiżanki mleka roślinnego i gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  4. Dodaj 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego, łyżkę kakao, przyprawę piernikową (2 łyżki domowej, przepis poniżej), posłodź do smaku (np. 7 łyżek erytrolu) i zblenduj. Masę wyłóż do tortownicy
  5. Czekoladę połam na kostki i umieść w garnuszku. Dodaj kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzej powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Udekoruj jagielnik.
  6. Po przestygnięciu jagielnik wstaw na noc do lodówki. Gotowe!

Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz tutaj.

Ten przepis na Świąteczny jagielnik piernikowy pochodzi z blogu Veganbanda.

Foto © Veganbanda.

 

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa