osób – Czas przygotowania około 35 minut |
osób – Czas przygotowania około 35 minut
Składniki
- 1 szklanka suszonych śliwek lub daktyli
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 200 ml kaszy jaglanej 1 filiżanka
- 800 ml mleka roślinnego 4 filiżanki
- 1 łyżka Kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukier/erytrol/ksylitol do smaku
- przyprawa piernikowa do smaku
Składniki
|
Przygotowanie
- Płatki owsiane i orzechy upraż na suchej patelni. Daktyle lub śliwki gotuj na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- W malakserze umieść orzechy, płatki owsiane, daktyle lub śliwki, 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego i blanduj, aż powstanie plastyczna masa. Masą wyłóż tortownicę ( ok. 21 cm) wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłucz wodą. Dolej 4 filiżanki mleka roślinnego i gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
- Dodaj 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego, łyżkę kakao, przyprawę piernikową (2 łyżki domowej, przepis poniżej), posłodź do smaku (np. 7 łyżek erytrolu) i zblenduj. Masę wyłóż do tortownicy
- Czekoladę połam na kostki i umieść w garnuszku. Dodaj kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzej powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Udekoruj jagielnik.
- Po przestygnięciu jagielnik wstaw na noc do lodówki. Gotowe!
Przepis na domową przyprawę piernikową znajdziesz tutaj.
Ten przepis na Świąteczny jagielnik piernikowy pochodzi z blogu Veganbanda.
Foto © Veganbanda.