Świąteczny Bigos Wegański

porcji Czas przygotowania około kilkagodzin
porcji Czas przygotowania około kilkagodzin
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Kapustę kiszoną odciśnij z soku do miseczki, wrzuć do dużego garnka, zalej niewielką ilością zimnej wodą i gotuj, aż puści soki. Odlej wodę z płukania. W tym czasie mocz grzyby przez minimum 30 minut.
  2. Do mniejszego garnka garnka wrzuć poszatkowaną białą kapustę, dodaj trochę wody wlej i oleju i gotuj, aż zmięknie.
  3. Do kapusty kiszonej dodaj ziele angielskie, liscie laurowe, jałowiec. Cały czas mieszaj i podlewaj wodą, żeby kapusta nie przywarła do dna. Kiedy kapusta biała będzie miękka dodaj ją do kapusty kiszonej.
  4. Na patelni podsmaż cebulkę. Dodaj do kapusty kiszonej razem z grzybami. Nastepnie dodaj śliwki wędzone, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszaj i podlewaj wodą. Dodawaj też powoli sok z odlanej kapusty, jeśli będzie za mało kwaśna.
  5. Tofu pokrój w drobne kawałki, podsmaż na patelni z olejem ok. 15 minut, aż będą złote, o konstystencji skwarków. Dodaj do bigosu.
  6. Kapustę mieszaj i gotuj kilka godzin cały czas podlewając wodą, żeby nie przywarła. Im dłużej bigos się gotuje tym jest lepszy. Na koniec przypraw razie potrzeby.

Warto pamiętać!

Bigos po dodaniu wszystkich dodatków i przypraw można doprawić czerwonym wytrawnym winem, wtedy będzie jeszcze badziej aromatyczny. Pamiętaj, żeby wyparował alkohol.
Sok z kapusty dodawaj stopniowo w celu wyczucia "kwasowości" bigosu.
Podlewaj wodą stopniowo i w małych ilościach, sprawdzaj cały czas czy kapusta nie przywiera do dna garnka.


Ten przepis na Świąteczny Bigos Wegański autorstwa Anny Cymerman powstał na potrzeby dla kampanii "Tydzień na Weganie".

Foto: © Patryk Michalski - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa