osób – Czas przygotowania około 30 minut |
osób – Czas przygotowania około 30 minut
Składniki
- 3 kostki Tofu po 180 g każda
marynata
- 2 łyżki przyprawy do ryb
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek wody
panierka
- 2 arkusze alg nori
- bułka tarta
- 50 g mąki z ciecierzycy
- + woda
Składniki
marynata
panierka
|
Przygotowanie
- Polecam zamarynować tofu dzień wcześniej lub minimum 4 godziny przed smażeniem. W tym celu przekrój każdą kostkę na pół, nakłuj widelcem z każdej strony i rozłóż na płaskim naczyniu.
- Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i wylej ją na tofu. Włóż do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
- Po zamarynowaniu przekrój każde nori na 3 paski (lub na paski o szerokości Twojego tofu). Każdy plaster tofu owiń w nori, zanurz w cieście i obtocz w bułce tartej. Na patelnię wylej olej i bardzo mocno rozgrzej. Następnie smaż przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Usmażone tofu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.