porcje – Czas przygotowania około 40minut |
porcje – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 300 g wędzonego tofu
- 150 g batatów
- 100 g marchewek
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- płatki chili i sól
Składniki
|
Przygotowanie
- Obierz słodkie ziemniaki i marchewki, następnie pokrój je w drobną kostkę. Odłóż na chwilę na bok.
- Pokrój cebulę i tofu w drobną kostkę. Następnie usmaż na patelni z odrobiną oleju, aż cebula będzie szklista, a tofu lekko chrupiące. Dodaj przyprawy i przygotowane warzywa, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Wlej pomidory, dodaj mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż bataty i marchew będą gotowe
- Serwuj z dodatkiem soku z limonki, solą i płatkami chilli. Azia-Bolognese jest gotowe!
- Wskazówka: Z makaronem ryżowym przepis pozostaje bezglutenowy i wspaniale komponuje się z azjatyckim charakterem potrawy.