Marcepan

gram Czas przygotowania około 20minut
gram Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Migdały zaparz gorąca wodą, odstaw na kilka minut, a następnie obierz ze skórki.
  2. Poczekaj, aż migdały dobrze wyschną, następnie zmiel je w mikserze na mąkę migdałową i wymieszaj z pozostałymi składnikami, do powstania zwartej masy.
  3. Na blacie roboczym posypanym cukrem pudrem uformuj z masy wałek o grubości ok. 1 cm i pokrój na kawałki o długości 2 cm.
  4. Pozostaw kawałki do wyschnięcia na blasze do pieczenia na około 10 godzin, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku. Marcepan najlepiej przechowywać w lodówce.
  5. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz oblać marcepan czekoladą lub nadać mu inne smaki, np. dodając aromat pomarańczowy.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: HandmadePictures - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa