gram – Czas przygotowania około 20minut |
gram – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
- 300 g migdałów
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki wody różanej
- 4 krople aromatu migdałowego
Składniki
|
Przygotowanie
- Migdały zaparz gorąca wodą, odstaw na kilka minut, a następnie obierz ze skórki.
- Poczekaj, aż migdały dobrze wyschną, następnie zmiel je w mikserze na mąkę migdałową i wymieszaj z pozostałymi składnikami, do powstania zwartej masy.
- Na blacie roboczym posypanym cukrem pudrem uformuj z masy wałek o grubości ok. 1 cm i pokrój na kawałki o długości 2 cm.
- Pozostaw kawałki do wyschnięcia na blasze do pieczenia na około 10 godzin, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku. Marcepan najlepiej przechowywać w lodówce.
- Oczywiście, jeśli chcesz, możesz oblać marcepan czekoladą lub nadać mu inne smaki, np. dodając aromat pomarańczowy.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: HandmadePictures - Adobe Stock