Mleko owsiane

litr Czas przygotowania około 20minut
litr Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Zalej płatki owsiane wrzącą wodą i odstaw na 15 minut aby namokły. Następnie zmiksuj płatki z wodą i pozostałymi składnikami aż do uzyskania konsystencji gładkiego płynu. Tak powstałe mleko - w zależności od mocy miksera i smaku - jest już gotowe do spożycia. Ewentualnie możesz jeszcze przelać je przez gazę kuchenną lub bardzo drobne sito.
  2. Przechowuj tak zrobione mleko owsiane w lodówce do trzech dni. Przed użyciem dobrze wstrząśnij.

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt

Foto © Brent Hofacker - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa