Porcje |
Porcje –
Składniki
- 150 g krajanki sojowej drobna lub granulat w formie mielonego
- bulion lub sos sojowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 700 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 40 g suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki mieszanki ziół-przypraw włoskich
- 1 łyżki cukru brązowego
- sól
- pieprz
- 500 g makaronu spaghetti
- wegański parmezan (opcjonalnie)
Składniki
|
Przygotowanie
- W misce namocz krajankę sojową w 180 ml ciepłej wody, wymieszaj dobrze i odstaw na około 5 minut. Według uznania dodaj 1 łyżeczkę bulionu lub 2-3 łyżki sosu sojowego.
- Cebulę i czosnek pokrój na małą kostkę i zeszklij wraz z krajanką sojową na oliwie. Passatę, przecier, suszone pomidory, włoskie zioła (przyprawy), cukier, sól i pieprz wrzuć do jednego garnka i gotuj około 15 minut na małym ogniu.
- W drugim większym garnku zagotuj wodę i posól. Teraz wrzuć makaron i gotuj około 8-10 minut, żeby był al dente. Serwuj polany sosem i posypany parmezanem.