Wędzony ser z orzechów nerkowca z pesto

osób Czas przygotowania około 10minut + czas chłodzenia
osób Czas przygotowania około 10minut + czas chłodzenia
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Aby zrobić pesto: zmiksuj razem czosnek z bazylią i pieprzem. Odstaw pesto na bok.
  2. Teraz zmiksuj orzechy (wyczyszczonym mikserem) oraz natłuść kwadratową foremkę (naczynie).
  3. W małym garnku zagotuj wodę z Agar-Agar. Gotuj około 5 minut często mieszając. W międzyczasie dobrze zmiksuj pozostałe składniki na ser (oprócz pesto i wody), tak by powstała gęsta masa.
  4. Po 5 minutach gotowania się wody z Agar-Agar dodaj masę serową ciągle przy tym mieszając. Na początku mogą pojawić się grudki - potrzeba trochę czasu by wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Kiedy »płyn serowy« jest dobrze wymieszany i o gładkiej konsystencji, szybko dodaj pesto i raz lub dwa razy wymieszaj. Nie mieszaj za dokładnie - dobrze by były gdzieniegdzie kawałki niewymieszanego pesto.
  5. Teraz wlej masę serową do wcześniej przygotowanej foremki, odstaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki, żeby ser się jeszcze bardziej schłodził. Gdy ser już stwardnieje, możesz za pomocą noża wyjąć go z foremki i serwować.

Ten przepis na Wędzony ser z orzechów nerkowca i pesto pochodzi z blogu An Unrefined Vegan.

Foto © anunrefinedvegan, Ann Oliverio

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa