osób – Czas przygotowania około 10minut + czas chłodzenia |
osób – Czas przygotowania około 10minut + czas chłodzenia
Składniki
- 30 g Agar-Agar w proszku lub w płatkach
- 240 ml wody
- 260 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki aromatu o smaku wędzonki w płynie
- 20 g płatków drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 szczypta pieprzu czarnego
Składniki
|
Przygotowanie
- Aby zrobić pesto: zmiksuj razem czosnek z bazylią i pieprzem. Odstaw pesto na bok.
- Teraz zmiksuj orzechy (wyczyszczonym mikserem) oraz natłuść kwadratową foremkę (naczynie).
- W małym garnku zagotuj wodę z Agar-Agar. Gotuj około 5 minut często mieszając. W międzyczasie dobrze zmiksuj pozostałe składniki na ser (oprócz pesto i wody), tak by powstała gęsta masa.
- Po 5 minutach gotowania się wody z Agar-Agar dodaj masę serową ciągle przy tym mieszając. Na początku mogą pojawić się grudki - potrzeba trochę czasu by wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Kiedy »płyn serowy« jest dobrze wymieszany i o gładkiej konsystencji, szybko dodaj pesto i raz lub dwa razy wymieszaj. Nie mieszaj za dokładnie - dobrze by były gdzieniegdzie kawałki niewymieszanego pesto.
- Teraz wlej masę serową do wcześniej przygotowanej foremki, odstaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki, żeby ser się jeszcze bardziej schłodził. Gdy ser już stwardnieje, możesz za pomocą noża wyjąć go z foremki i serwować.
Ten przepis na Wędzony ser z orzechów nerkowca i pesto pochodzi z blogu An Unrefined Vegan.
Foto © anunrefinedvegan, Ann Oliverio