osoby – Czas przygotowania około 2godziny |
osoby – Czas przygotowania około 2godziny
Składniki
- 3 marchewki z natką
- 2 pietruszki z natką
- 1 łodyga pora
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki kozieradki
- szczypta soli i pieprzu
- 2 litry wody
Składniki
|
Przygotowanie
- Zagotuj wodę w garnku. Warzywa pokrój na kawałki, cebulę w krążki. Wyciśnij ząbki czosnku. Dodaj wszystkie warzywa wraz z częściami zielonymi (łodygi i liście) oraz przyprawy do zupy i gotuj minimum godzinę, a najlepiej jeszcze dłużej.
- Gotowy bulion odcedź od warzyw, przelej do woreczków na kostki lodu i zamroź. Gotowe kostki bulionowe możesz użyć jako wywar do zupy albo do gotującego się ryżu, makaronu lub kaszy w celu nadania im warzywnego posmaku. Pozostałe z gotowania warzywa możesz użyć jako skladniki na sałatkę warzywną