Składniki
- 2 szklanki brązowej soczewicy lub zielona
- 2 cebule
- 2-3 średnie cukinie
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 marchewek
- 400 g mleka kokosowego 1 puszka
- sól
- pieprz
- gotowa przyprawa curry najlepiej dobrej jakości np. ze sklepów orientalnych
Składniki
|
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa pokrój w średnią kostkę. W garnku podgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż warzywa chwilę. Dodaj soczewicę, wlej tyle wody by przykryła całość. Gotuj aż soczewica będzie miękka (około 35 minut). Na koniec dodaj koper i natkę (z łodyżkami) i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Całość dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj mleko, curry (ilość jest zależna od mieszanki, jaką masz), sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
- Smakuje doskonale z pieczywem, ryżem lub makaronem - smacznego!