Wegański majonez

porcje Czas przygotowania około 10minut
porcje Czas przygotowania około 10minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu blendera, miksuj przez 1 – 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż składniki porządnie się spienią.
  2. Następnie wlej powoli olej cała czas blendując (blender trzymaj nieruchomo). W połowie wlewania oleju zacznij mocno ruszać blenderem góra dół i lej dalej olej. Płyn powinien zacząć mocno gęstnieć.
  3. Jeśli majonez nie zgęstnieje nie wylewaj go. Odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. W tym czasie ponownie się rozwarstwi. A kiedy to już nastąpi po prostu włóż delikatnie blender do naczynia, włącz go i po czasie powinien powstać gęsty majonez.
  4. Gotowy majonez przełóż do słoika. Można go przechowywać w lodówce do 14 dni.

© Zdjęcie: okolaa, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa