porcje – Czas przygotowania około 10minut |
porcje – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
- ½ szklanki aquafaby
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- 2 szklanki oleju
Składniki
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu blendera, miksuj przez 1 – 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż składniki porządnie się spienią.
- Następnie wlej powoli olej cała czas blendując (blender trzymaj nieruchomo). W połowie wlewania oleju zacznij mocno ruszać blenderem góra dół i lej dalej olej. Płyn powinien zacząć mocno gęstnieć.
- Jeśli majonez nie zgęstnieje nie wylewaj go. Odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. W tym czasie ponownie się rozwarstwi. A kiedy to już nastąpi po prostu włóż delikatnie blender do naczynia, włącz go i po czasie powinien powstać gęsty majonez.
- Gotowy majonez przełóż do słoika. Można go przechowywać w lodówce do 14 dni.
© Zdjęcie: okolaa, Adobe Stock