porcje |
porcje –
Składniki
- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki orzechów włoskich posiekane i podprażone na suchej patelni
- garść żurawiny
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- sok z 1/2 cytryny
- garść posiekanej pietruszki
- garść posiekanej melisy
- szczypta Chili
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- kilka liści świeżego szpinaku opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Bakłażana umyj, pokrój w plastry i obficie posól z obu stron. Posolonego pozostaw na ok. 10 min. Wytrzyj z plastrów bakłażana sól oraz sok, który z niego wyciekł i podsmaż je na patelni grillowej z obu stron na rumiano. Następnie całość ułóż w brytfannie, skrop oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min. Gdy bakłażan się piecze w lekko osolonej wodzie ugotuj komosę (ok. 20 min).
- W międzyczasie, na patelni na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż chwilę, uważając by czosnek się nie przypalił.
- Ugotowaną komosę przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, żurawinę, orzechy włoskie, zioła, ocet winny, sok z cytryny i małą szczyptę chilli. Następnie wszystko wyłóż na półmisek. Skrop oliwą. Na wierzchu ułóż upieczony bakłażan i udekoruj kilkoma listkami świeżego szpinaku. Smacznego!
- Ważne: bakłażany idealnie nadają się również na grilla. W tym celu przygotuj wcześniej komosę z dodatkami w formie sałatki i serwuj ją jako dodatek do ugrillowanych bakłażanów.
Ten przepis na Komosę ryżową z pieczonym bakłażanem pochodzi z blogu True Taste Hunters.
Foto © FomaA - Adobe Stock