Komosa ryżowa z pieczonym bakłażanem

porcje
porcje
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry i obficie posól z obu stron. Posolonego pozostaw na ok. 10 min. Wytrzyj z plastrów bakłażana sól oraz sok, który z niego wyciekł i podsmaż je na patelni grillowej z obu stron na rumiano. Następnie całość ułóż w brytfannie, skrop oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min. Gdy bakłażan się piecze w lekko osolonej wodzie ugotuj komosę (ok. 20 min).
  2. W międzyczasie, na patelni na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż chwilę, uważając by czosnek się nie przypalił.
  3. Ugotowaną komosę przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, żurawinę, orzechy włoskie, zioła, ocet winny, sok z cytryny i małą szczyptę chilli. Następnie wszystko wyłóż na półmisek. Skrop oliwą. Na wierzchu ułóż upieczony bakłażan i udekoruj kilkoma listkami świeżego szpinaku. Smacznego!
  4. Ważne: bakłażany idealnie nadają się również na grilla. W tym celu przygotuj wcześniej komosę z dodatkami w formie sałatki i serwuj ją jako dodatek do ugrillowanych bakłażanów.

Ten przepis na Komosę ryżową z pieczonym bakłażanem pochodzi z blogu True Taste Hunters.

Foto © FomaA - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa