porcje |
porcje –
Składniki
Zupa pieczarkowa:
- 600 g pieczarek
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Posypka:
- 2 łyżki koperku posiekany
- 2 łyżki natki pietruszki posiakana
- 2 łyżki orzechów włoskich posiekane
Składniki
Zupa pieczarkowa:
Posypka:
|
Przygotowanie
- Pieczarki wraz z trzonkami pokrój w kostkę. Wrzuć je na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmaż od czasu do czasu mieszając . Pieczarki muszą zmięknąć i ładnie się przyrumienić.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym. Gdy będą już prawie miękkie, dodaj do nich podsmażone pieczarki i chwilę jeszcze gotuj.
- Następnie odlej dwie szklanki zupy (wraz z ziemniakami i pieczarkami), zmiksuj je na gładko i wlej z powrotem do garnka. Na koniec zupę dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Posypka: Orzechy, koperek i natkę pietruszki wsyp do miseczki i wymieszać.
- Zupę rozlej na talerze i posyp miksem orzechowo-koperkowo-pietruszkowowym.