Idealny Pad thai

porcje Czas przygotowania około 30minut
porcje Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Cebulę obierz i pokrój na 4 części, wrzuć do robota kuchennego z ostrzami. Do cebuli dodaj obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli. Blenduj na gładką pastę. W woku rozgrzej olej, dodaj pastę. Przełóż do miseczki. Marchew, paprykę i tofu pokrój w słupki. Kolby kukurydzy przekrój na pół. DO miseczki nalej 50 ml sosu sojowego, dodaj syrop z agawy i szczyptę pieprzu. Dodaj tofu i odstaw na chwilkę.
  2. Ponownie dodaj trochę oleju na patelnię i wrzuć marchewkę, kukurydzę i paprykę. Gdy zmiękną dodaj kolby kukurydzy. Tofu usmaż na osobnej patelni, jeśli jednak nie chcesz możesz je usmażyć na złoty kolor na początku i odłożyć do miseczki. Gdy tofu jest usmażone połącz je razem z warzywami, dodaj szpinak i sezam. Mieszaj i smaż przez kolo 5 minut cały czas pilnując by nic nie przywarło nam do dna. Makaron przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, odcedź i wymieszaj z podsmażoną pastą z cebuli. Dodaj do reszty warzyw. Podsmaż jeszcze chwilę, po czym serwuj Pad thai posypany posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Ten przepis na Idealny Pad thai pochodzi z blogu vegalove.

Foto © tatyanasuyarova, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa