Baba ghanoush

Przygotowanie
  1. Bakłażany w całości opal nad płomieniem (palnikiem lub nad kuchenką gazową) , aż skóra będzie łamiąca się, a bakłażany wiotkie i miękkie. Opcjonalnie możesz je piec w piekarniku (250 stopni), aż uzyskasz taki sam efekt (zajmie to nawet do godziny). Wydłub miąższ ze środka i rozdrobnij widelcem. Drobno posiekaj miąższ z cytryny. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, sok i miąższ z cytryny, tahinę i oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Podawaj polane oliwą, melasą z granatów. Posyp świeżą kolendrą, pietruszką, kuminem i nasionkami granatu.

Ten przepis na Baba ghanoush pochodzi z blogu pommes-pommes.

Foto © Canva

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa