Składniki
Pasta-dip:
- 1,2 kg bakłażanów
- miąższ z 1/2 cytryny
- sok z 1/3 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki tahiny
- sól
- pieprz
Do podania:
Składniki
Pasta-dip:
Do podania:
|
Przygotowanie
- Bakłażany w całości opal nad płomieniem (palnikiem lub nad kuchenką gazową) , aż skóra będzie łamiąca się, a bakłażany wiotkie i miękkie. Opcjonalnie możesz je piec w piekarniku (250 stopni), aż uzyskasz taki sam efekt (zajmie to nawet do godziny). Wydłub miąższ ze środka i rozdrobnij widelcem. Drobno posiekaj miąższ z cytryny. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, sok i miąższ z cytryny, tahinę i oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj polane oliwą, melasą z granatów. Posyp świeżą kolendrą, pietruszką, kuminem i nasionkami granatu.
Ten przepis na Baba ghanoush pochodzi z blogu pommes-pommes.
Foto © Canva