litra |
litra –
Składniki
- 1 szklanka grzybów shitake suszone
- 25 g glonów kombu
- 1,9 l wody
- 1/8 szklanki sosu sojowego Tamari opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- W zależności od tego jak intensywny dashi chcesz uzyskać, możesz namoczyć grzyby, lub grzyby i kombu w zimnej wodzie 30-60 minut przed gotowaniem *.
- W dużym garnku umieść wszystkie składniki i gotuj, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Zmniejsz wtedy ognień i gotuj na malutkim płomieniu około 20 minut. Nie należy doprowadzać bulionu do wrzenia.
- Odcedź. Możesz do bulionu dodać dowolny makaron (np. soba) kilka listków glonów wakame, sezam czy nawet pokrojone liście szpinaku. Sam bulion można przechowywać w lodówce do 4 dni.
- Dodatkowa wskazówka: istotne jest by nie doprowadzać wywaru z glonami do wrzenia, gdyż wtedy kombu może oddać niepożądane smaki, a także zmienić konsystencję bulionu. Ważne też jest, żeby nie usuwać z kombu białego osadu, to on niesie najwięcej smaku! Zużyte grzyby i glony możesz użyć jeszcze raz do przygotowania słabszego wywaru niban dashi.
- * Jeśli chcesz, żeby smak grzybów był bardziej wyczuwalny namocz je w wodzie przed gotowaniem. Następnie wyjmij grzyby, dodaj kombu i gotuj. Albo też zostaw grzyby i gotuj razem z glonami. Możesz też shiitake i kombu dodać w tym samym czasie- pomoczyć je godzinę, albo od razu zacząć gotować.
Tan przepis na Wegański bulion dashi pochodzi z blogu pommes pommes.
Foto © pommes pommes.