Składniki
- 1/2 kg buraków
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 awokado
- 2 duże garście rukoli
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej papryki opcjonalnie
- prażone pestki dyni lub słonecznika opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Buraki i ziemniaki ugotuj w łupinach lub upiecz w piekarniku. Zostaw do ostygnięcia, obierz, pokrój i umieść w misce. Dodaj rukolę, pokrojone w kostkę awokado, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
- Oliwę, ocet winny i wyciśnięty ząbek czosnku zmieszaj w szklance i dodaj do sałatki. Wymieszaj dokładnie. Sałatkę możesz posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika.
Ten przepis na Sałatkę ziemniaczaną z burakami i rukolą pochodzi z blogu Veganbanda.
Foto © Veganbanda.