burgerów |
burgerów –
Składniki
- 3 kostki naturalnego tofu
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej nieugotowana
- 1 duży burak
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1,5 łyżki mąki z ciecierzycy lub inna; do masy burgerowej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub inna; do obtoczenia tofu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzątkiem. 1/3 szklanki kaszy zalej 2/3 szklankami wody i gotuj. Odstaw do ostygnięcia. Gdy kasza się gotuje, buraka i marchew obierz ze skórki. Z buraka odkrój 6 plasterków, a resztę zetrzyj na tartce do miski, w której będziesz robić masę na kotlety. Marchew pokrój na pół - jedną część pokrój wzdłuż na plastry, drugą część zetrzyj na tartce do miski. Cebulę pokrój w kostkę. Ostudzoną kaszę dodaj do buraczków i marchewki, dodaj cebulę, musztardę, soso sojowy i przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotleciki. Usmaż je na patelni.
- Każdą kostkę tofu przekrój na pół, a każdą połówkę wzdłuż cieńszego boku jak bułkę. 2 łyżki mąki wymieszaj z odrobiną wody, aż powstanie niezbyt gęsta, ale niezbyt luźna masa, w której obtocz tofu-bułki. Usmaż je na patelni.
- Na koniec usmaż plasterki buraczka i marchewki na złocisty kolor. Wszystko odsącz na papierowych ręcznikach i złóż w pysznego burgerka. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem.
Ten przepis na Jaglano-buraczane burgery w tofu pochodzi z blogu Bananowe pole.
Foto © Bananowe pole.