Balsam z jagód czarnego bzu

ml Czas przygotowania około 10minut (+1-2 tygodni odstania)
ml Czas przygotowania około 10minut (+1-2 tygodni odstania)
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Jagody umyj, twarde łodyżki odetnij. Cytryny umyj i osusz. Jagody wraz z przyprawami i skórką z cytryny (bez białego nabłonka pod spodem), balsamico i połową cukru powoli zagotuj w garnku. Tak długo gotuj mieszając, aż jagody będą tak miękkie, że się rozpadną i oddadzą cały swój sok. Pozostały cukier użyj do ewentualnego dosłodzenia.
  2. Przelej przez sitko i wlej do butelki. Odstaw na tydzień lub dwa. Ewentualnie co jakiś czas zbieraj osad najlepiej przelewając przez gazę. Tak gotowy balsam wlej do butelki.
  3. Dodatkowa wskazówka: Balsam świetnie pasuje jako dressing do sałatek (zwłaszcza do roszponki i rukoli), jako syrop-polewa do lodów, kremowych deserów, budyniu czy kompotu. Doskonały również jako aperitif, gdy zmiesza się go z wodą gazowaną lub prosecco (w proporcji 1:9)
  4. Alternatywnie zamiast zwykłego balsamico, możesz użyć białego balsamico - taki balsam będzie wtedy w smaku jeszcze bardziej owocowy i koloru ciemno-fioletowego. Polecamy spróbować także z octem z czerwonego wina.

Ten przepis na Balsam z jagód bzu czarnego pochodzi z książki "Essig und Shrubs selbst gemacht", autorka: Elizabeth Engler.

Foto © Zetat - Shutterstock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa