ml – Czas przygotowania około 10minut (+1-2 tygodni odstania) |
ml – Czas przygotowania około 10minut (+1-2 tygodni odstania)
Składniki
- 250 g jagód bzu czarnego
- trochę skórki z cytryny bio i świeża
- 1/2 laski cynamonu
- 1/4 łyżeczi gałki muszkatołowej starta
- 120 g brązowego cukru
- 350 ml balsamico
Składniki
|
Przygotowanie
- Jagody umyj, twarde łodyżki odetnij. Cytryny umyj i osusz. Jagody wraz z przyprawami i skórką z cytryny (bez białego nabłonka pod spodem), balsamico i połową cukru powoli zagotuj w garnku. Tak długo gotuj mieszając, aż jagody będą tak miękkie, że się rozpadną i oddadzą cały swój sok. Pozostały cukier użyj do ewentualnego dosłodzenia.
- Przelej przez sitko i wlej do butelki. Odstaw na tydzień lub dwa. Ewentualnie co jakiś czas zbieraj osad najlepiej przelewając przez gazę. Tak gotowy balsam wlej do butelki.
- Dodatkowa wskazówka: Balsam świetnie pasuje jako dressing do sałatek (zwłaszcza do roszponki i rukoli), jako syrop-polewa do lodów, kremowych deserów, budyniu czy kompotu. Doskonały również jako aperitif, gdy zmiesza się go z wodą gazowaną lub prosecco (w proporcji 1:9)
- Alternatywnie zamiast zwykłego balsamico, możesz użyć białego balsamico - taki balsam będzie wtedy w smaku jeszcze bardziej owocowy i koloru ciemno-fioletowego. Polecamy spróbować także z octem z czerwonego wina.
Ten przepis na Balsam z jagód bzu czarnego pochodzi z książki "Essig und Shrubs selbst gemacht", autorka: Elizabeth Engler.
Foto © Zetat - Shutterstock