| osoba – Czas przygotowania około 15minut + czas marynowania | 
         osoba – Czas przygotowania około 15minut + czas marynowania    
        
        Składniki    
                
        Na szaszłyki    
                - 200 g tofu naturalnego
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowy
 - 1/2 łyżki przyprawy curry
 - 1 łyżka papryki w proszku
 - 1/2 łyżeczki soli
 
        Na sos satay    
                - 1/2 puszki mleczka kokosowego
 - 100 g masła orzechowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 
| 
             
        Składniki     
                
        Na szaszłyki     
                
 
        Na sos satay     
                
  | 
                                
        Przygotowanie    
                - Sos sojowy, olej roślinny i przyprawy przełóż do miski i wymieszaj – mieszanka ta będzie służyła za marynatę.
 - Tofu pokrój na równe, podłużne kawałki, umieść w misce z marynatą i pozostaw w niej na przynajmniej kilka godzin.
 - Wszystkie składniki sosu umieść w garnku i podgrzać do momentu uzyskania jednorodnego sosu.
 - Wyjmij kawałki tofu z marynaty i nadziej je na drewniane patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane tofu połóż na grillu na kilka minut lub na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
 - Szaszłyki podawaj wraz z przygotowanym sosem.
 
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: missgruen.de