babeczek – Czas przygotowania około 15minut |
babeczek – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Na babeczki
- 200 ml mleka sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 130 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 20 g kakao w proszku
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Na krem czekoladowy
- 250 g roślinnego masła albo margaryny
- 100 g cukru pudru
- 20 g kakao w proszku
- posypka czekoladowa
- owoce np. maliny
Składniki
Na babeczki
Na krem czekoladowy
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. W misce wymieszaj mleko sojowe i sok z cytryny odstaw na kilka minut.
- Po tym czasie dodaj cukier waniliowy oraz zwykły cukier i wymieszaj mikserem, aż płyn stanie się spieniony.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj tę suchą mieszankę do składników płynnych, cały czas dobrze mieszając.
- Wyłóż foremkę na muffinki papierowymi papilotkami i napełnij ją do 3/4 objętości masą. Piecz około 20 minut. Gdy babeczki będą gotowe, wyjmij je z blachy i pozwól im ostygnąć.
- Margarynę utrzyj z cukrem i kakao za pomocą miksera przez ok. 3 do 5 minut, aż będzie gładka. Gdy babeczki ostygną, nałoż krem, najlepiej za pomocą szprycy i udekoruj czekoladową posypką i owocami.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Jen Theodore - Unsplash