porcji – Czas przygotowania około 15minut |
porcji – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 300 g papryki żółtej i czerwonej
- 10 czerwonych papryczek chilli
- 60 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu tamari
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki Oregano
- 1 łyżeczka soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Przekrój papryki i papryczkę chilli, aby usunąć nasiona. Najlepiej jest używać rękawiczek do usuwania nasion z chilli. Umieść papryki w robocie kuchennym i zmiksuj, aż będą drobno posiekane. Następnie włóż wszystkie składniki do dużej miski i wymieszaj. Gotową salsę przelej do zakręcanego słoika, przykryj ściereczką i odstaw do fermentacji w temperaturze pokojowej na około 2 do 3 dni. W razie potrzeby salsę można również podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Salsa świetnie komponuje się z warzywnymi pokrojonymi w słupki i krakersami.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Rieke Petter (Instagram: Paralipomena )