bułki – Czas przygotowania około 20min |
bułki – Czas przygotowania około 20min
Składniki
Na ciasto
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 opakowania suchych drożdży
- 1 łyżka brązowego cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 30 ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej
- 100 g puree z ugotowanych słodkich ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 250 g mąki orkiszowej typ 630 + 4 łyżki na blat roboczy
- 1 łyżeczka soli
Na glazurę
- 1 łyżka mleka roślinnego
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka maku
Składniki
Na ciasto
Na glazurę
|
Przygotowanie
- Zmielone nasiona lnu wymieszaj z 2 łyżkami wody, odstaw i pozostaw do namoczenia na 10 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszaj drożdże i cukier, ciepłą wodę i wegańskie mleko i odstaw na 10 -15 minut.
- Puree z słodkiego ziemniaka i wymieszaj z zaczynem drożdżowym siemieniem lnianym i olejem. Tak przygotowaną płynną masę dodaj do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto rękoma przez 10 minut na posypanym mąką blacie. Umieść w misce i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Podziel ciasto na ćwiartki. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszcz, złóż brzegi do środka, odwrócić i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół). Wymieszaj razem roślinne mleko i syrop klonowy. Posmaruj bułki burgerowe glazurą, posyp makiem i piecz przez 20 minut, aż powierzchnia będzie lekko zarumieniona, ale bułki nadal będą lekko odchodzić od ręki po naciśnięciu
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: Nadine Horn & Jörg Mayer