Tofurnik dyniowy

porcji Czas przygotowania około 40minut
porcji Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Spód
Masa
Polewa
Składniki
Spód
Masa
Polewa
Przygotowanie
  1. * Puree z dyni: dynię przetnij na połówki lub na ćwiartki i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Kiedy dynia będzie miękka wyjmij ją, wydłub pestki, a następnie przy pomocy łyżki wyjmij miąższ i krótko zblenduj (resztę można zamrozić).
Przygotowanie spodu
  1. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na grube okruchy. Tortownicę o średnicy 18-21 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dno wysyp pokruszony spód. Za pomocą palców tortownicę wyciśnij okruchami, a następnie odstaw do lodówki.
Przygotowanie masy
  1. Wszystkie składniki poza mlekiem, sokiem z cytryny oraz sokiem z pomarańczy umieść w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na bardzo gładką masę – dopiero kiedy masa będzie gładka, stopniowo wlej wszystkie płyny cały czas miksując.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę wylej na schłodzony spód i wyrównaj, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejsz do 120 stopni i piecz kolejne 45 minut. Na dno piekarnika dobrze jest wstawić małe żaroodporne naczynie z wodą, dzięki czemu wytworzy się para wodna i tofurnik nie popęka.
  3. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjmij go na blat i studź przez przynajmniej 2 – 3 godziny.
Przygotowanie polewy
  1. W niedużym rondelku podgrzej wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszaj bardzo dokładnie i odstaw na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjmij z formy i oblej ostudzoną polewą, na koniec obsyp uprażonym sezamem.

Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia.

Zdjęcie: Olga Afanasieva - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa