porcji – Czas przygotowania około 40minut |
porcji – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek owsianych
- 3 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
Masa
- 360 g tofu naturlanego 2 kostki
- 1/2 szklanki puree dyniowego*
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
- prażony sezam opcjonalnie, do posypania
Składniki
Spód
Masa
Polewa
|
Przygotowanie
- * Puree z dyni: dynię przetnij na połówki lub na ćwiartki i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Kiedy dynia będzie miękka wyjmij ją, wydłub pestki, a następnie przy pomocy łyżki wyjmij miąższ i krótko zblenduj (resztę można zamrozić).
Przygotowanie spodu
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na grube okruchy. Tortownicę o średnicy 18-21 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dno wysyp pokruszony spód. Za pomocą palców tortownicę wyciśnij okruchami, a następnie odstaw do lodówki.
Przygotowanie masy
- Wszystkie składniki poza mlekiem, sokiem z cytryny oraz sokiem z pomarańczy umieść w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na bardzo gładką masę – dopiero kiedy masa będzie gładka, stopniowo wlej wszystkie płyny cały czas miksując.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę wylej na schłodzony spód i wyrównaj, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejsz do 120 stopni i piecz kolejne 45 minut. Na dno piekarnika dobrze jest wstawić małe żaroodporne naczynie z wodą, dzięki czemu wytworzy się para wodna i tofurnik nie popęka.
- Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjmij go na blat i studź przez przynajmniej 2 – 3 godziny.
Przygotowanie polewy
- W niedużym rondelku podgrzej wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszaj bardzo dokładnie i odstaw na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjmij z formy i oblej ostudzoną polewą, na koniec obsyp uprażonym sezamem.