porcje – Czas przygotowania około 10minut |
porcje – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
- 100 g czekolady
- 100 ml aquafaby
- 2 łyżki cukru palmowego
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostudzenia.
- Wodę z ciecierzycy wlej do miski, dodaj sól i przy pomocy miksera ubijaj przez 5-7 minut, aż powstanie sztywna piana. Dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką, tak aby nie opadła piana.
- Przelej mus do małych miseczek i włóż na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami lub owocowym sosem.
- Jeśli zamrozisz deser powstaną pyszne czekoladowe lody.
© Zdjęcie: julie208, Adobe Stock