porcje – Czas przygotowania około 40minut |
porcje – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 seler naciowy
- 1 pietruszka
- 5 łyżek soczewicy zielonej lub brązowej
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 200 ml bulionu
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mleka sojowego opcjonalnie
- 3 łyżki oleju
- 400 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
- sól
- pieprz
- płatki drożdżowe lub wegański parmezan
Składniki
|
Przygotowanie
- Grzyby namocz w wodzie w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę, a następnie ugotuj wraz z soczewicą z dodatkiem 1 łyżki oleju i sosu sojowego w małej ilości bulionu (tak, aby soczewica wchłonęła cały płyn podczas gotowania).
- Cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w malutką kosteczkę (im mniejsza, tym lepiej). Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj warzywa i smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Następnie dodaj wino i duś warzywa, aż wino odparuje.
- Soczewicę i grzyby przełóż do naczynia blendera i zmiksuj, ale nie za bardzo - tak aby gdzieniegdzie były widoczne całe ziarna soczewicy.
- Do patelni z warzywami dodaj zmiksowaną soczewicę z grzybami, przemieszaj i podsmaż 1 minutę. Następnie dodaj przecier pomidorowy i duś jeszcze przez ok 10 minut, w połowie możesz dodać mleko sojowe. Dodaj pieprz i sól do smaku.
- Makaron ugotuj wg zaleceń na opakowaniu. Do gotowego sosu dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Na talerzu obficie posyp płatkami drożdżowymi (lub wegańskim parmezanem).
© Zdjęcie: nerudol, Adobe Stock