porcji – Czas przygotowania około 30minut |
porcji – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego
- 1 łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej wszystkie mokre składniki, czyli mleko sojowe, ocet i olej. Dobrze wymieszaj. Do drugiej wsyp suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier i sól. Również wymieszaj.
- Mokre składniki wlej do suchych i dobrze wymieszaj, najlepiej trzepaczką. Masę wlej do formy (wielkość: 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Biszkopt można przekroić po wystygnięciu.
- Jeżeli chcesz przygotować tort składający się z kilku warstw najlepiej będzie go upiec w dwóch oddzielnych mniejszych tortownicach. Jeżeli nalejesz zbyt dużo masy do formy, biszkopt może „klapnąć”.