Zapytaj kogoś, kto jest na wegańskiej diecie czego mu najbardziej brakuje- odpowiedź jaka przeważnie pada to: »Ser!«. W międzyczasie pojawiło się wiele wegańskich alternatyw dla sera zarówno twardego w typie gouda czy cheddar, jak i serka do smarowania chleba. Jeśli te produkty jeszcze Cię nie przekonały albo masz ochotę spróbować coś nowego, mamy propozycję: zrób taki ser sam/a w domu! Mamy dla Ciebie pełen wybór przepisów – od tych łatwych do tych trudniejszych. Wypróbuj je…
Podstawowe zasady przy domowej produkcji sera
Przy produkcji serów z mleka zwierzęcego istotny jest proces dojrzewania, który odbywa się w wyniku działania różnych bakterii i enzymów. W zależności od rodzaju użytych mikroorganizmów oraz długości procesu dojrzewania uzyskuje się różne typy serów i ich charakterystyczny smak.
W celu odtworzenia tego specyficznego »serowego« smaku, dodaje się do wegańskich serów odpowiednie aromaty smakowe. Jest jednak jeszcze inna możliwość: przy wytwarzaniu takiego sera można również zastosować takie same (jak do konwencjonalnego produktu) bakterie i enzymy, po to by z jednego podstawowego składnika uzyskać równie smaczny wyrób bez sztucznych dodatków smakowych. W wegańskiej kuchni takim podstawowym składnikiem do wyrobu sera są najczęściej orzechy – przede wszystkim orzechy nerkowca. Następnie potrzebne są mikroorganizmy powodujące fermentację tego składnika – mogą być to probiotyki znajdujące się w jogurcie lub napoju kwasu chlebowego (dostępne w niektórych sklepach ze zdrową żywnością). Napój kwasu chlebowego jest sfermentowanym napojem, powstałym z pełnoziarnistych zbóż i zawierającym bakterie, które tworzą m.in.kwas mlekowy (pomimo swojej nazwy niekoniecznie mają coś wspólnego ze zwierzęcym mlekiem) nadający charakterystyczny »serowy« smak. Aby zrobić domowy Ser typu gouda potrzebujesz napój kwasu chlebowego i trochę cierpliwości – ale gwarantujemy, to się opłaci!
Domowy ser wegański – szybko i bez problemu
Bez obaw – możesz zrobić pyszny domowy wegański ser także w sposób mniej praco- i czasochłonny – w końcu najwięcej czasu zajmuje proces dojrzewania sera. Prosto i bez potrzeby długiej listy składników »wyczarujesz« np.smaczny śniadaniowy twarożek. Trochę więcej składników, ale już nie tak dużo czasu potrzeba, żeby zrobić Ziołowy ser z orzechów nerkowca. Wyjątkowo szybka i łatwa jest domowa produkcja wegańskiego sera typu Parmezan z migdałów.
Wegański »żółty« ser
Aby samemu zrobić twardy ser wegański typu »ser żółty«, potrzebujesz roślinnych substancji zagęszczających takich jak np. pozyskiwany z alg agar-agar. Jednak uważaj, aby dodać go w odpowiednio małej ilości, w przeciwnym razie ser może mieć »gumowatą« konsystencję. Inspiracji do domowej produkcji wegańskiego sera żółtego dostarczy Ci przepis na Wędzony ser z pesto i orzechów nerkowca lub przepis na Wegański typowy żółty ser.
Typowe potrawy z sera – całkowicie roślinne
Kiedy żywisz się wegańsko, wcale nie musisz rezygnować z klasycznych »serowych« dań. Nadal możesz pozwolić sobie na przysmaki jak np.: chrupiąco-kremowe Paluszki serowe – doskonały dodatek do wieczoru filmowego. Również taki klasyk kuchni amerykańskiej jak »Mac&cheese« można przyrządzić całkowicie roślinnie. Znanym i lubianym sosem serowym jest sos Alfredo, który również doczekał się swojej wegańskiej wersji. Zazwyczaj robi się go z masła, parmezanu i śmietany, a my proponujemy wariant roślinny i zdrowszy czyli Kalafiorowy sos Alfredo. Natomiast, jeśli potrzebujesz inspiracji na kremową zupę to Wegańska serowa zupa będzie w tym wypadku doskonała.
Dalsze informacje i wskazówki
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o wegańskim serze, jego rodzajach i domowej produkcji – jest na rynku kilka naprawdę dobrych książek (angielskojęzycznych). Szczególnie polecamy »Artisan Vegan Cheese« autorki: Miyoko Schinner. Kolejne książki warte przeczytania to: »The Ultimate Uncheese Book« (Jo Stepaniak) oraz »The Non-Dairy Evolution Cookbook« (Skye Michael Conroy).
Przekonaj się: miłośnicy sera wcale nie muszą rezygnować z ulubionego przysmaku. Wystarczy trochę poeksperymentować. Życzymy Ci dobrej zabawy przy wypróbowywaniu naszych przepisów!