Wegańskie wypieki: wskazówki i rady

Pieczenie wegańskich ciast i innych wegańskich wypieków jest łatwe, a zarazem może przynieść dużo frajdy. Zebraliśmy tutaj dla Ciebie najlepsze wskazówki i rady niezbędne przy robieniu wegańskich wypieków. Zaraz poznasz przepisy na smakowite ciasta i spółkę oraz ważne wskazówki przydatne przy np. świątecznych wypiekach. Życzymy dobrej zabawy!

Pieczenie ciasta bez użycia produktów odzwierzęcych – to proste!

Dla wegańskich nowicjuszy pieczenie ciast bez jajka i mleka może wydawać się niemożliwe – przepisy na ciasta i inne wypieki da się łatwo przerobić na ich wegańskie wersje, a do tego smakują one tak samo dobrze jak w oryginalnej formie. Wystarczy tylko trzymać się paru prostych zasad:

Zamiast jajka

Zadania jakie jajko spełnia w wypiekach mogą być następujące: sklejenie ciasta, spulchnienie ciasta, nawilżenie ciasta oraz nadanie charakterystycznej żółtej barwy (dzięki żółtku). Jeśli chcesz piec wegańskie ciasta, proponujemy Ci kilka alternatyw dla jajka, które spełniają tę samą rolę co kurze jajko. Przy ciastach, które wymagają tylko jednego jajka, można je po prostu pominąć i dodać do ciasta pół łyżeczki proszku do pieczenia. Natomiast w przypadku zamiany jajek na mąkę sojową pamiętaj, żeby dodać odpowiednio więcej wody (płynu), gdyż rezygnując z użycia jajek musimy zapewnić ciastu odpowiednią konsystencję.

Jajko, które ma za zadanie skleić i spulchnić ciasto (np. przy pieczeniu ciast), zamienisz na kilka sposobów:

  • 1 łyżka mąki sojowej/kukurydzianej lub mączki chleba świętojańskiego (zwanej również karobem) + 2 łyżki wody mineralnej (gazowanej)
  • specjalny proszek zastępujący jajko (stosuj według instrukcji na opakowaniu), dostępny w niektórych sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych

Jeśli zależy nam przede wszystkim na właściwościach spulchniających jajka (np. do ciast, muffinek) to mamy do dyspozycji:

  • pół rozgniecionego banana lub 70 ml musu jabłkowego (ten wariant służy również jako nawilżacz, dlatego nadaje się doskonale np. do wyrobu kruchego ciasta. Uważaj jednak, żeby dalej korzystając z przepisu zredukować odpowiednio ilość płynu i ten wariant polecamy tylko wtedy, gdy owocowy smak pasuje do wypieku)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka octu + pół łyżeczki oleju (razem ubite)

Aby skleić ciasto (np. ciasto na ciastka) użyj następujące alternatywy dla jajka:

  • 2 łyżki zmielonych ziaren lnu lub ziaren chia + 4 łyżki wody (dobrze wymieszać i zostawić by napęczniały)
  • 60 g musu jabłkowego (lub rozgnieciony banan) + 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki mąki sojowej + 2 łyżki wody
  • 60 g zmiksowanego miękkiego tofu (np. tofu jedwabistego inaczej silken tofu; pamiętaj jednak o tym, że produkty sojowe mają charakterystyczny smak i w cieście jest go łatwo wyczuć, co niektórym może nie przypaść do gustu).

Jeśli jednak chodzi Ci przede wszystkim o żółtą barwę, jaką nadaje żółtko, możesz ją uzyskać dodając szczyptę kurkumy.

Zamiast mleka

Mleko przeważnie nie ma aż tak ważnego zastosowania podczas pieczenia ciasta. W zasadzie możesz go zawsze zastąpić mlekiem roślinnym Twojego wyboru lub nawet wodą. Mleko sojowe, dzięki właściwości sklejania ciasta, nadaje się prawie do każdego rodzaju wypieku, jednak ma charakterystyczny smak. Mleko kokosowe natomiast jest bardzo kremowe a mleko ryżowe ma słodki posmak, przez co pasuje do wielu słodkich wypieków. Również mleko migdałowe jest doskonałym substytutem mleka przy pieczeniu ciast oraz innych słodkości.

Zamiast masła

Masło można przeważnie zamienić na margarynę. Jednak uważaj: większość zwykłych margaryn nie jest wegańska z racji tego, że zawierają mleko lub witaminę D pochodzenia zwierzęcego. Dlatego dla pewności sięgaj po produkty oznaczone znaczkiem »Vegan«. Z naszego pozytywnego doświadczenia polecamy margarynę Alsan-Bio, która ma dokładnie taką samą konsystencję jak masło. Kolejną możliwością jest użycie oleju roślinnego (oprócz oleju palmowego): zastąp olejem ¾ ilości masła podanego w przepisie. Najlepiej tutaj nadają się oleje smakowo neutralne jak np. olej rzepakowy.

Zamiast śmietany

Śmietanę roślinną można łatwo zrobić samemu korzystając np. z tego przepisu na śmietanę migdałową. Jednakże takiej śmietany, jak i większości tych kupionych w sklepie, np. sojowej lub ryżowej, często występujących pod nazwą »cousine« nie można ubić (najlepiej sprawdź na opakowaniu czy jest napisane, że nadaje się do ubicia).

W przypadku, gdy potrzebujesz bitej śmietany, sięgnij po mleko kokosowe (ale musi być to pełnotłuste mleko bez żadnych emulgatorów czy stabilizatorów). Wstaw takie mleko na noc do lodówki, następnie na drugi dzień odlej z niego wodę i pozostałość w formie kremu po prostu ubij. Jak krok po kroku zrobić taką kokosową bitą śmietanę dowiesz się z tego przepisu. W niektórych sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych można kupić gotową wegańska bitą śmietanę lub produkty potrzebne przy robieniu domowej bitej śmietany, a przepis na sojową bitą śmietanę znajdziesz tu.

Pomysły na wegańskie wypieki

Wegańskie wypieki piecze się łatwo, a do tego mamy do dyspozycji ogromny wybór przepisów na ciasta i inne wegańskie wypieki. Większość popularnych wypieków ma już swoja wegańską wersję: Chleb pełnoziarnisty, Szarlotka czy Gofry – to tylko kilka z nich. Również wegańskie ciasto drożdżowe oraz wegańskie ciasto czekoladowe są szybkie do zrobienia. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego spróbuj Wegańskiego miodownika. Przekonaj się, że pomysłowość przy wegańskich wypiekach nie zna granic.

Wegańskie wypieki na Święta Bożego Narodzenia

W czasie Świąt nie może zabraknąć świątecznych wypieków i tu dobra wiadomość – każde z nich ma swój, łatwy do zrobienia, wegański wariant.

Świąteczne ciastka i tak np. Ciasteczka waniliowo-migdałowe nadają się doskonale do wspólnego pieczenia z dziećmi i są zdrowszą wersją typowych ciastek ze sklepu. Natomiast dla chcących spróbować czegoś nowego polecamy Marchewkowe kulki mocy, których dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba ich piec.

Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt bez klasycznych wypieków, które wymagają trochę więcej pracy: Tradycyjny makowiec, sernik czy tort (np. Tort kawowy z wiśniami lub Tort leśny mech), również one doczekały się swoich wegańskich wersji – Twoi goście będą zachwyceni! Jeśli masz ochotę na wyjątkowe pralinki to polecamy Praliny raw. Na deser po uroczystej świątecznej uczcie proponujemy owocową Wegańska panna cottę lub włoskie Tiramisu.

Mamy nadzieję, że te słodkie przepisy przypadną Ci do gustu i umilą niejeden dzień. Dobrej zabawy podczas pieczenia ciast i innych wegańskich wypieków!


Foto © Anastasia_Panait – Shutterstock

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa